Aguonų pyragas-tortas

Dariau pagal šį receptą: http://receptai.iki.lt/lt/receptai/desertai/pyragas-aguonu-selsmas-/2813

Aguonos 450 g
Lazdynų riešutai 80 g
Migdolai 80 g
Kiaušiniai 9 vnt.
Cukrus 180 g
Malti džiūvėsėliai 70 g
Manų kruopos 70 g
Citrinų sultys 40 ml
Sviestas formai patepti 10 g
Grietinėlė (35% rieb.) 400 ml
Cukrus (grietinėlės užpilui) 150 g
Sutirštintas pienas 400 g


Paruošimas
1 Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusunkite ir palikite nuvarvėti.
2 Lazdynų riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, atvėsinkite ir nulupkite luobeles.
3 Migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu, minutę jame palaikykite, išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu, tada nulupkite migdolų luobeles.
4 Visus riešutus smulkiai sukapokite peiliu.
5 Aguonas sumalkite mėsmale 2-3 kartus arba sutrinkite elektriniu trintuvu.
6 Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
7 Į aguonų masę nuolat maišydami dėkite po vieną trynį ir po šaukštą cukraus, kol suleisite visus trynius ir subersite cukrų.
8 Smulkintus riešutus, šviežiai spaustas citrinų sultis pilkite į aguonų masę ir išmaišykite.
9 Iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus ir kartu su maltais džiūvėsėliais ir manų kruopomis atsargiai įmaišykite į aguonų masę.
10 Kepimo formą ištepkite sviestu, supilkite į ją paruoštą masę ir kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje 1 valandą.
11 Kol pyragas kepa ruoškite grietinėlės užpilą. Grietinėlę sumaišykite su cukrumi ir virkite vidutinėje kaitroje nuolat maišydami, kol nugaruos apie trečdalis skysčio. Ataušinkite maždaug iki 40 laipsnių.
12 Iškeptą pyragą susmaigstykite pagaliuku ir palikite atvėsti. Tada pamažu pilkite ant jo grietinėlės užpilą, pyragą vėl pabadykite, kad grietinėlė kuo geriau susigertų į visą plotą.
13 Sutirštintą pieną „Rududu“ pašildykite vandens vonelėje, kad jis suskystėtų, ir tolygiai užtepkite ant pyrago.
14 Pyragą palikite 3-4 valandoms vėsioje vietoje, kad susigulėtų ir sutvirtėtų, tada ragaukite. Skanaus.  

P.S. aguonas galima pirkti maltas, tai bus greičiau. Aš naudojau tik graikinius riešutus. Kepiau porą dienų prieš valgymą :)

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Vyniotinio tortas

Liežuvio mišrainė