Šokolado putėsių tortas su riešutų grilijažu
Šokolado putėsių tortas su riešutų grilijažu
Nuostabus tortas, už kurio receptą dėkoju Laurai, o nuoroda jo čia:
Pagrindui:
200 g šokoladinių sausainių arba biskvitinių trupinių (sausų)
100 g pakepintų lazdyno arba migdolų riešutų
50 g sviesto ( reiktų dėti gal vos daugiau 15 gr. nes man buvo nelabai sukibę sausainiukai)
50 g brendžio
Putėsiams:
400 ml grietinėlės
400 g juodojo šokolado
100 g cukraus
2 kiaušinių baltymai
1 v.šaukštas su kaupu tirpios kavos
brendžio - pagal pageidavimą
2 pilni arbatiniai šaukšteliai želatinos
Krokantui:
100 g smulkintų migdolų arba lazdynų riešutų (aš naudoju tik migdolus)
100 g smulkaus cukraus
50 g sviesto
Eiga:
Sausainius ir riešutus susmulkinti (aš viską blenderiuoju), sviestą ištirpinti ir įpilti į sausainius su riešutais. Viską sumaišyti, sudėti į formą, labai gerai prispausti (tai galima padaryti bulvių grūstuvu arba stiklinės dugnu), pašlakstyti brendžiu ir formą įdėti į šaldytuva porai valandų. Į formą rekomenduotina įkloti iš kart servetėlę dekoratyvinę tortui, kad po to lengviau būtų su ja perkelti į tortinę.
Šokoladą ir 200 ml grietinėlės ištirpinti ant labai mažos ugnies nuolat maišant, baltymus išplakti iki baltų putų, supilti kavą, cukrų, gerai išmaišyti. Grietinėlę išplakti. Šokoladą atsargiai išmaišyti su baltymais (iš pradžių gali šokoladą sutraukti, bet tai normalu). Baltyminę-šokoladinę masę sumaišyti su grietinėle ir brendžiu (Aš asmeniškai jau čia brendžio nebepilu, nes man tada jo būna per daug). Želatiną ištirpinti verdančiame vandenyje, Vandens daug nereikia, tiek, kad ta želatina gerai ištirptų ir nebūtų tasi. Viską išmaišyti ir išpilti ant pagrindo. Laikyti šaldytuve. Prieš patiekiant viršų pabarstyti krokantu.
Krokantui ištirpinti sviestą keptuvėje su storu dugnu, suberti riešutus ir cukrų. Nuolat maišant pakepinti kol bus auksinės spalvos. Išberti ant sviestinio popieriaus ir leisti ataušti. Kai atauš, su kočėlu sutrupinti, padaryti smulkius trupinėlius ir berti ant torto viršaus.
Komentarai
Rašyti komentarą