Naminė duona


tam, kad išsikepti tokią gardžią naminę duonelę reikės:
400 gr. kvietinių miltų;
600 gr. rupių ruginių miltų;
170 gr. cukraus;
2 arb. šaukšteliai druskos;
kmynų, sėklų pagal skonį.


pusės litro naminio raugo;


800 ml šilto, bet ne karšto vandens į kurį sukrečiam raugą;


ir išmaišom;


pilam šį skystį  ant miltų;

gerai išminkom;

skardą patepam aliejum ir pabarstom sėklytėm dugną;

atsidedam 3-4 šaukštus tešlos į švarų stiklainį, kad turėtumėm raugo kitam kartui; apdengiam plėvele ir pastatom kambario temperatūroje pakilti 12 val.;


likusią tešlą krečiam į skardą ir šlapia ranka sulyginam paviršių bei pabarstom, jei norim, sėklytėmis; apdengiam plėvele maistine;


dar nepakilus tešla atrodo taip:

taip pat pastatom kambario temperatūroje skardelę 12 val.

po 12 val. tešla turėtų pakilti dvigubai:


stiklainėlis po 12 val. atrodo taip:

stiklainėlį dedam į šaldytuvo dureles laukti kitos savaitės kepimo, o skardelę kišam į orkaitę šaltą, nustatom kepima iš viršaus ir apačios ir kepam 200 laipsnių tempratūroje apie 1 valandą ir 10-15 min.
Iškepusią duonelę traukiam iš orkaitės, plutą suvilgom vandeniu ir užklojam rankšluostėliu. Kai šiek tiek pravėsta galima išversti iš skardos ir leisti galutinai atvėsti, geriausia ant grotelių.

Skanaus!

P.S. tokio kepaliuko mūsų šeimai užtenka visai savaitei. Duoną užmaišau penktadienį vakare apie 20 val. kepu šeštadienį apie 8-9 val. ryto.
Į duonelę galima dėti džiovintų vaisių ar kitų priedų pagal skonį. O jei norim tamsesnės duonos reikėtų į tešlą dar dėti salyklo. Aš duoną laikau šaldytuve lėkštėj. Laikosi puikiai visą savaitę.













Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Aguonų pyragas-tortas

Vyniotinio tortas

Pertepti vafliai